Kako ide

Ljeto na vrhu Crne Gore: malo
planinarenje, malo bicikliranje!

Petar Krpan

Petar Krpan

Kako ide?

ljeto-na-vrhu-crne-gore-00

Po onoj staroj, gdje ima volje ima i načina, okupila se poprilična ekipa prijatelja, poznanika, biciklista, planinara, fotografa, šetača, hedonista i njihovih obitelji, koji su odlučili najtoplije noći u godini prespavati na 1450 mnv, a iste te dane provesti negdje između 1450 i 2523 mnv, koliko iznosi visina najvišeg vrha kojeg smo obišli, Bobotov kuk.

 

Pitam se, kako li sam samo ja zalutao u ovu veselu družinu. 😉

 

Iako je za provođenje puno vremena u velikim društvima potrebna poprilična količina tolerancije ima to i svojih čari koje jednostavno nije moguće doživjeti u malim društvima. Najveća prednost je to što u principu uvijek imaš istomišljenika, odnosno uvijek imaš nekoga tko bi radio baš to što i ti, tko bi išao baš ovim putem, tko bi pio pivo, odmarao ili nešto treće. Ne, najveća prednost je to što uvijek imaš i nekolicinu koja se baš večeras odlučila zabavljati, malo se počastiti, zapjevati… tako da i to možeš baš svaki dan, ako želiš.

 

Nije bilo teško, među tolikim brojem ljudi pronaći i one koji, jako vole zavrtjeti pedale i ne pada im na pamet provesti vrijeme u prirodi bez bajkova, pa smo osim planinarske, imali i biciklističku sekciju. Sa mnom je bio moj vjerni pratitelj R Raymon Hardraynine 5.0 o kojem ću tek pisati.

 

Moja tročlana ekipica je odlučila usput pogledati što ima na Jahorini, čisto da prepolovimo put. Naravno da se u to ubraja i šetnja Sarajevom te neizostavno pretrpavanje kalorijama za koje uvjeravamo sami sebe da ćemo ih ionako uskoro potrošiti. 🤞

⁣⁣

O pristupačnosti i srdačnosti domaćina je suviše trošiti riječi. To je to.

 

Jahorina je doista prekrasno mjesto čiji ljetni potencijal nikako nije iskorišten iako se vidi da se na ljetnoj sezoni jako radi. Nismo se previše micali od  samog skijališta iz jednostavnog razloga jer nismo imali vremena, dva dana su taman dovoljna za upoznavanje osnova planine.

 

Naravno da smo jedan dan pješice prešli sve strmine i uspeli se na vrh, upravno skijaškim stazama, dok je drugi dan bio rezerviran za dugačku plavu stazu kojom smo odpedalirali na isto mjesto.

 

S vrha brda sam se sjurio po najzahtjevnijoj downhill stazi na Jahorini i mogu reći da sam se dobrano izdivljao i zadovoljio svoju žeđ za adrenalinom. Staza je stvarno „pikantna“ ali i vrhunski uređena tako da možeš voziti, ali možeš i VOZITI 😱, s povremenim letovima dobrano iznad površine.  „Vodič „ mi je bio neki mali šesnaestogodišnjak iz Beograda kojem je danas to već bio peti spust, a vozio je nekog brutalnog Norco-a.  Nije bilo lako, ali sam uspio sakriti razliku od „samo“ tridesetak godina pa smo u ciljnu ravninu ušli jedan za drugim.

 

Na skijalištu cijelo ljeto radi gondola za koju možete kupiti „ski pass“ i bezbroj puta se uspinjati biciklom te uživati u uređenim stazama različitih težina, ali vam nitko ne brani ni da se spuštate po skijaškim stazama ako to više volite…

 
Nakon Jahorine stižemo u Žabljak te se udobno smještamo u jednoj od malih kućica u zaseoku Pitomine.
⁣⁣
Iako je ovdje sasvim ugodno ležati i odmarati, a ako je vjerovati vicevima, tako bi se najbolje uklopili u okolinu 😉, mislim da ovdje dolazi ekipa koja ne može dočekati jutro kako bi navukla gojzerice i put pod noge. Pogled na vrhove Durmitora jednostavno zove i traži da se uspneš na ovu grdosiju. Tako je i bilo.
⁣⁣
Svaki dan, bez izuzetka, je bio dio ekipe koja je negdje išla i ko za vraga, baš sam se i ja uvijek našao među njima. 🫣
 
Popeli smo Bobotov kuk (2523), Prutaš (2393), napravili turu oko Šarenih pasova, spustili se s vrha na Škrčka jezera, prošli kroz prekrasan kanjon rijeke Sušice, obišli brojna jezera, zaplivali u Pivskom, odbiciklirali popriličnu turu po visoravni nasuprot planinskom masivu, čak smo se i grudali pravim prirodnim snijegom. ⛄️
⁣⁣
Mislim da će puno više o svemu „reći“ fotografije.
⁣⁣
Tako smo puno prošli i proživjeli, ali ni mrvu ako uzmemo u obzir durmitorovih 48 vrhova viših od 2000 metara.
⁣⁣

Svakako je ovo destinacija za poželjeti po pitanju aktivnog odmora.

 
 
Interesantno je i to da su se i Žabljak i nebrojena jezera smjestila na visoravan uz sami Durmitor tako da, dok se vozite cestom vam je s jedne strane pogled kao u Slavoniji, a s druge strane pogled puca na planinu.
 
Kad smo se išli voziti tom “ravnicom” biciklom, shvatili smo da i nije baš ravnica, ali taman za najljepše bicikliranje.
 
Blagi, zaobljeni i zeleni brežuljci puni interesantnih stvari i situacija, s pogledima koji oduzimaju dah i jako puno vremena, ako ti je biciklistička ekipa sastavljena od fotografa. 📷
 
R Raymon Hardray nine 5.0 je odradio svoju zadaću taman kako se od njega i očekivalo. Bicikl za koji bih vrlo lako mogao reći da je širokopojasni best buy. Nigdje najbolji ali svuda dobar.  Kao Njemački ovčar među psima. Sretna je okolnost to što njegovu svestranost nećete platiti „izuvanjem iz cipela“.
⁣⁣⁣⁣
Iako srdačni domaćini kažu da ne pamte ovako hladno vrijeme u početku kolovoza, nama je bilo taman za aktivnosti koje smo prakticirali. Noći i jutra između 7 i 10 stupnjeva, dok se pojavom sunca temperatura danju vrlo brzo popela na vrlo ugodnih 20-25 stupnjeva ovisno o naoblaci.
 
Ono što moram napomenuti jest to da su u Crnoj Gori  jedino cijene smještaja poprilično ispod naših, ali sve ostalo je isto ili vrlo blizu onog što imamo doma. Pivu u kafiću ćete platiti između 2,5 i 4 eura (Nikšićko), pizzu 10 + eura, a komplet klopa po osobi, izađe barem 20 eura. Vrlo korektan smještaj za 5 osoba u samostojećoj kućici, smo platili 400 eura za tjedan dana.
⁣⁣
Nije nam blizu kao također prekrasne Alpe i Dolomiti, ali nekako je drugačije i nije za usporedbu. Durmitor je svoj, i vizualno i karakterno, a ono što nama više paše je i mentalitet domaćina.
 
Sve u svemu, osjećaj one šarmantne divljine koji je uvijek i u svemu prisutan, garantira da ćemo našu špicu sezone još koji puta provesti baš tu.
⁣⁣
To bi mogla biti jedina konstatacija oko koje će se bespogovorno složiti svi članovi, bez obzira o koliko velikom društvu se radi.
 
 

Nakon Jahorine i Durmitora jedno malo društvance je „skoknulo“ do Vojvodine da se malo poravnamo, pa lagano doma.

 
Ovaj tekst napisao je živi čovjek. To je razlog zašto nije sve savršeno, zašto ste čitajući mogli osjetiti emociju i nije nužno da se slažemo u razmišljanjima. Zaključci i razmišljanja napisani u tekstu proizašli su iz dugogodišnjeg biciklističkog i planinarskog iskustva. Kao autor ovog teksta dozvoljavam svima da ga slobodno koriste, dijele i kopiraju bilo koji njegov dio bez obaveze da navode autora.
Puno hvala prijateljima iz https://www.facebook.com/Fotoklubklik kojima sam popalio fotke ☺️
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)